So. As usual la kalau I balik rumah time cuti dapur tu mesti gedegang gedegung. Ada la benda yang I akan buat. Untuk hilangkan bosan dan untuk menajamkan lagi skill I dalam bidang yang I ceburi ni. Lagipun dekat rumah satu family ni support apa yang I buat. Lagilah berkobar kobar nak cuba benda baru kan? Jadi. Beberapa hari yang lepas I decided to make durian crepe. Durian crepe ni degembar gemburkan sekarang ni. Boleh dikatakan trending juga la. I pun nak juga tau perasaan membuat durian crepe ni. Well basically takde la susah mana nak buat. Simple je. And my first attempt in making durian crepe was a success. Yay!
Atas permintaan an old friend of mine Nadz Jamil atau lebih dikenali sebagai "konco" di SMK Lok Yuk... *hahaha* So I akan post la recipe and cara membuat si durian crepe ni. I pun ambik kat internet je sebenarnye.
DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis
Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.
Durian Filling
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
0 comments:
Post a Comment